Svaka treća devojka u Srbiji doživljava seksualno uznemiravanje

Doživljaj lične bezbednosti žena u seoskim sredinama
3. октобра 2018.
Žene trpe najdrastičnije vidove digitalnog nasilja!
14. новембра 2018.
Prikaži sve

Svaka treća devojka u Srbiji doživljava seksualno uznemiravanje

Neželjeno priljubljivanje, dodirivanje i unošenje u lice ili samododirivanje muškaraca po intimnim delovima tela, kao najeksplicitnije obilke seksualnog uznemiravanja, doživela je svaka treća devojka u Srbiji.
Najčešći oblik seksualnog uznemiravanja, koji je doživela svaka druga devojka u Srbiji, podrazumeva žviždanje, slanje poljubaca i oblizivanje.

Predstavljamo vam izvode iz istraživanja Autonomnog ženskog centra – „Mladi i iskustvo seksualnog uznemiravanja“ koje daje uvid u to koliko je seksualno uznemiravanje nad devojkama i mladićima rasprostranjeno, kao i koliko oni umeju da ga prepoznaju.
Prema rezultatima ovog istraživanja, gotovo 80% mladih je doživelo neki oblik seksualnog uznemiravanja. „Devojke su značajno češće od mladića izložene pojedinačnim oblicima seksualnog uznemiravanja i mnogo više njih ume da prepozna određena ponašanja kao takva. Istraživanje je takođe pokazalo da mladi vrlo često ne umeju da imenuju ponašanja koja spadaju u seksualno uznemiravanje“, kaže Sanja Pavlović, iz AŽC-a. Aktivnosti koje ova organizacija u saradnji sa drugim ženskim organizacijama u Srbiji pokreće sa porukom „Zahtevam da budem ZAŠTIĆENA od seksualnog uznemiravanja“ imaju za cilj da u javnosti otvore problem tolerancije društva na oblike seksualnog uznemiravanja, posebno insistirajući na tome da se na fakultetima u Srbiji unapredi zaštita studentkinja i studenata od ovog oblika nasilja.
Najčešći vid seksualnog uznemiravanja u Srbiji koji doživljavaju mladi je nazivanje neprimerenim nadimcima. Čak 8 od 10 devojaka nazivano je nadimicima poput „lutko“, „zlato“, „cico“, dok su slični neprimereni nadimci upućivani samo jednom od 10 mladića. Slanje poljubaca, zviždanje i oblizivanje doživljava svaka druga devojka i tek svaki šesti mladić. Neželjene poruke i telefonske pozive seksualnog sadržaja dobija 6 od 10 devojaka i 3 od 10 mladića.
Na pitanje koje oblike ponašanja prepoznaju kao seksualno uznemiravanje, 95% mladih je navelo „neželjeno dodirivanje, priljubljivanje“, 90% „neželjene pozive i poruke seksualnog sadržaja“, 84% „slanje poljubaca, oblizivanje, zviždanje“, 53% „obraćanje neprimerenim nadimcima“.
„Srbija je tek od prošle godine ovakva i slična ponašanja kvalifikovala kao krivično delo polno uznemiravanje za koje je zaprećena novčana ili kazna zatvora do šest meseci. Važno je da znamo da devojke i žene različito reaguju na ove oblike seksualnog nasilja, ali i da sve radnje sa seksualnom konotacijom koje čine da se osećamo poniženo ili uplašeno jesu krivično delo“, dodaje Sanja Pavlović.
Akcija „ZAŠTIĆENA“ deo je preventivnih aktivnosti koje Autonomni ženski centar i druge ženske organizacije sprovode već tri godine sa idejom da smanje toleranciju na rodno zasnovano nasilje među mladima.
O oblicima seksualnog uznemiravanja, kao i o samoj kampanji informišite se više na www.mogudanecu.rs/zasticena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.