Doživljaj lične bezbednosti žena u seoskim sredinama

Sprečavanje nasilja u porodici – hitne mere zaštite
27. jula 2018.
Svaka treća devojka u Srbiji doživljava seksualno uznemiravanje
20. oktobra 2018.
Prikaži sve

Doživljaj lične bezbednosti žena u seoskim sredinama

Septembra 2018. počeli smo sa realizacijom projekta „Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou – Identifikovanje potreba marginalizovanih žena“, uz podršku OEBS Misije u Srbiji. Projektne aktivnosti će biti realizovane na teritorijama tri opštine: Zrenjanin, Nova Crnja i Sečanj.

Procena nivoa bezbednosti u jednoj lokalnoj zajednici treba da uključi i doživljaj građana o ličnoj bezbednosti. NAP 2 za primenu rezolucije 1325 „Žene, mir, bezbednost“ (2017-2020) kao jedan od pokazatelja uticaja NAP-a na društvo postavlja stavove žena o ličnoj bezbednosti u društvu. U Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2016. do
2020. godine i Plan aktivnosti za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost 2016–2018 uvrštena je mera koja se odnosi na Žene, mir, bezbednost.

Uvođenje rodne dimenzije veoma je važno u sprovođenju reforme sektora bezbednosti. Na lokalnom nivou država preko svojih institucija (policija, sud, tužilaštvo, centar za socijalni rad, domovi zdravlja…) obezbeđuje sigurnost građanima. Ljudska bezbednost u najširem smislu obuhvata: ekonomsku bezbednost, zdravstvenu bezbednost, bezbednost životne sredine, ličnu bezbednost i političku bezbednost. Žene, muškarci, devojke i dečaci imaju različita bezbednosna iskustva i prioritete. Pristup pojedinca socijalnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti i pravdi zavisi od različitih faktora kao što su uzrast, društveni status, mesto stanovanja, nacionalnost, jezik, lične karakteristike (sposobnosti). U toku prve faze projekta biće sprovedeno istraživanje o doživljaju lične bezbednosti žena u opštinama gde se projekat realizuje.

Svake godine u Srbiji veliki broj žena smrtno strada u slučajevima porodičnog nasilja. Nasilje u porodici nad ženama je društveni problem i predstavlja bezbednosni rizik.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.