PET GODINA RADA CENTARA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

ODRŽANE FOKUS GRUPE SA SEOSKIM ŽENAMA
22. фебруара 2021.
NASILJE U ADOLESCENTSKIM VEZAMA
1. јула 2021.
Prikaži sve

PET GODINA RADA CENTARA ZA ŽRTVE SEKSUALNOG NASILJA

Aktuelni događaji pokazuju da je seksualno nasilje i dalje tabu u našem društvu i da su stavovi opterećeni rodnim predrasudama i stereotipima. Preovlađujući stav u našem društvu je da je žrtva kriva za nasilje i da ga je nekim svojim postupcima izazvala. Žrtve seksualnog nasilja retko se odlučuju da nasilje prijave iz straha od osude okoline, stigmatizacije i sekundarne viktimizacije. Mnogi misle da je seksualno nasilje samo čin silovanja, pored silovanja i pokušaja silovanja, kao najprepoznatljivijih oblika ove vrste nasilja, tu spadaju još: seksualno uznemiravanje, neželjni seksualni predlozi, zahtevanje seksualnih usluga u zamenu za nešto drugo (posao, položen ispit…), komentari koji imaju seksualna značenja, prisila na brak, dodirivanje bez pristanka… Procene su da samo jedna od 20 silovanih žena prijavljuje zločin. Ženama je potrebna hrabrost i podrška okoline da seksualno nasilje prijave i započnu proces oporavka od doživljene traume. U cilju pružanja neophodne podrške žrtvama 2016. godine osnovani su Krizni centri za žrtve seksualnog nasilja u Vojvodini.

Osnovne informacije o Centru

Jedan od centara započeo je sa radom septembra te godine u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu. Centar radi na umanivanju traume izazvane seksualnim nasiljem kroz osnaživanje žena žrtava  i  pružanje neposredne podrške žrtvama u prevazilaženju posledica.

Žrtve na jednom mestu, besplatno, dobijaju svu potrebnu pomoć i podršku (zdravstvenu, pravnu i psiho-socijalnu podršku) i to 24 časa 7 dana u nedelji. U centru je obezbeđena poverljivost ličnih i drugih podataka. Centar podstiče i podržava funkcionalno, međusektorsko povezano delovanje službi koje su obavezne da svojim postupanjem učestvuju u zastiti žrtava seksualnog nasilja  i koje efikasno odgovaraju na njihove potrebe.

Ko sve može koristiti usluge centra?

  • devojke i žene sa navršenih 15 godina, bez obzira na nacionalnu pripadnost, seksualnu orijentaciju, invaliditet, poreklo, bračno stanje i druga lična svojstva mogu biti korisnice usluga Centra;
  • devojke i žene koje su trenutno izložene seksualnom nasilju;
  • one koje su u procesu izlaska iz situacije seksualnog nasilja;
  • devojke i žene koje su nekada preživele i imaju potrebu za nekom od vrasta pomoći i podrške koju nudi Centar ili su po prvi put spremne da pričaju o svom iskustvu;
  • one koje su u riziku da postanu žrtva seksualnog nasilja u budućnosti;
  • seksualne radnice.

 

Pomoć mogu da potraže same direktnim obraćanjem ili mogu da dođu uz podršku policije ili neke druge institucije ili organizacije civilnog društva ili ih mogu uputiti  druge institucije ili organizacije civilnog društva.

Pored medicinskog zbrinjavanja, za žene sa iskustvom seksualnog nasilja, psihosocijalna podrška je od ključne važnosti za dalji tok njihovog oporavka.  Psiho-socijalna podrška pružena neposredno nakon preživljenog seksualnog nasilja doprinosi efikasnijem prevladavanju traumatskog iskustva i prevenira razvoj ozbiljnijih simptoma i dugotrajnijih teškoća u svakodnevnom funkcionisanju. Savetnice su uz ženu sve vreme od trenutka javljanja u Centar, tokom lekarskih pregleda i pružaju joj neophodnu podršku na stručan, podržavajući i empatičan način.

 

Ukoliko vam je potrebna pomoć i podrška da progovorite o nasilju možete nas kontaktirati putem SOS telefona na 023/581 350 ili 0800/ 101010, kao i slanjam sms, Viber i WhatsApp poruka na broj 066/5581 350.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.