ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA
18. септембра 2020.
Zaštita od nasilja u porodici u Porodičnom zakonu
24. децембра 2020.
Prikaži sve

OD SIGURNOG DOMA DO SIGURNOG DRUŠTVA

U septembru je započela realizaciju šestomesečnog projekta ”Od sigurnog doma do sigurnog društva – gender mejnstriming u sektoru bezbednosti“. *

Kao i prethodnih godina i kroz ovaj projekat nastavljamo da se bavimo prevencijom i suzbijanjem rodno zasnovane diskriminacije i nasilja prema ženama.

Tokom oktobra i novembra sproveli smo  istraživanje o doživljaju lične bezbednosti građana i građanki tokom pandemije korona virusa. Ovoga puta, zbog aktuelne situacije, omogućili smo da se upitnik popunjava i on-line. Istraživanjem su obuhvaćene opštine Sečanj i Nova Crnja i grad Zrenjanin. Cilj istraživanja je da otkrijemo da li i na koji način krizne situacije poput ove utiču na doživljaj lične bezbednosti žena, naročito žena iz marginalizovanih grupa. Tokom 2018 sprovedeno je slično  istraživanje u okviru projekta ”Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou” što nam sada omogućava da identifikujemo eventualne promene u doživljaju lične bezbednosti žena u ovim opštinama pre i tokom pandemije.

U kriznim situacijama  pokazuje se značaj rodnog pristupa pitanjima bezbednosti. Pored toga što se neki bezbednosni rizici odnose specifično na žene opet je važno da u grupi žena dodatno obratimo pažnju na razlike koje se odnose na neke lične karakteristike – godine, mesto stanovanja, zdravstveno stanje, ekonomski status, zaposlenost, bračno stanje, invaliditet i druge lične karakteristike koje pojedinačno ili ukrštene utiču na doživljaj bezbednosti. Rodna dimenzija pandemije Kovida mora se uzeti u obzir  kako u rešavanju akutne situacije, tako i kasnije prilikom otklanjanja dugotrajnih posledica. Pored toga što pandemija predstavlja globalnu krizu i rizik po zdravstvenu bezbednost, ne smemo zanemariti to što dodatno utiče i na druge aspekte života ljudi. Na primer prvi odgovor na Kovid i mere koje su uvedene u cilju prevencije i sprečavanja širenja zaraze, koji su se kod nas (kao i u većini zemalja) odnosili na ograničavanje kretanja, različito su uticali na žene i muškarce. Žene, posebno one iz ranjivih grupa, predstavljaju kategoriju koja je naročito pogođena ovim merama, a na koju će se i dugotrajne posledice pandemije posebno odraziti.  Za neke žene je mera zabrane kretanja predstavljala u stvari povećan rizik po bezbednost. Za njih dom, na žalost, nije bezbedno mesto. „Ostani kod kuće“ za njih je značilo da ostaju zaključane sa nasilnikom, da ne mogu na bazbedan načina da se nekome obrate za pomoć ili pozovu telefonom.

Prvi podaci po izbijanju pandemije pokazali su da se i pored povećanog rizika od eskalacije porodičnog i povećanog broja poziva ženskim organizacijama, broj prijavljenih slučajeva nasilja državnim organima smanjio se za gotovo 50% u odnosu na raniji period (izvor: Rodna analiza odgovora na Kovid, Misija OEBS-a u Srbiji i Ženska platforma za razvoj Srbije, str.104). Problem velikog broja neprijavljenih slučajeva rodno zasnovanog nasilja prema ženama, a posebno porodičnog nasilja je problem koji je prisutan godinama. Predrasude o tome da je nasilje u porodici privatna stvar, da je bolje ne mešati se, i dalje su široko rasprostranjene. Veliki broj žena i dalje na pitanje „Kome su se u slučaju nasilja obratile za pomoć?“ odgovara da su problem pokušale da reše same. Pandemija Kovida, kako istraživanja pokazuju, dodatno je neke žene pokolebala u odluci da nasilje prijave. U situacijama, kada postoji realna globalna pretnja, ženama se čini da ima i važnijih problema i odlažu takve odluke za neka bolja vremena.

U okviru projekta u narednom periodu biće organizovane fokus grupe sa ženama u seoskim sredinama. Ovo će biti prilika da sa ženama razgovaramo o tome kako one vide uticaj pandemije, da li primećuju neke promene i šta je to što sada vide kao rizike po sopstvenu bezbednost. Rezultati će biti predstavljeni u sve tri opštine u kojima je istraživanje sprovedeno.

 

 

___________________________________________________

*Aktivnosti su podržane od strane Misije OEBS-a u Srbiji u okviru projekta ”Konsolidovanje procesa demokratizacije u sektoru bezbednosti u R.Srbiji

 

ODRŽANE FOKUS GRUPE SA SEOSKIM ŽENAMA


Detaljnije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.