Dan otvorenih vrata Centra za žrtve seksualnog nasilja
4. децембра 2018.
Lična bezbednost žena u seoskim sredinama
22. јануара 2019.
Prikaži sve

#ONOKAD kažem NE!

Svaka statistika u vezi sa nasiljem nad ženama u Srbiji je poražavajuća, ali verno oslikava koliko je ovaj problem utkan u srž našeg društva i koliko je sveprisutan. Pored poražavajućeg broja ubijenih žena od strane njihovih partnera u toku godine, brojevi koji takođe ne iznenađuju ali zastrašuju jesu cifre koje pokazuju koliko mladi ne prepoznaju nasilje. Naime, svaki četvrti dečak misli da šamar nije nasilje, a to misli i svaka deseta devojka. Svaka treća mlada osoba u Srbiji, bez obzira na pol, smatra da je devojka koja nosi kratku suknju i usku majicu “sama kriva” ako je neko napadne.

Ovi podaci deo su istraživanja o seksualnom i rodno zasnovanom nasilju među mladima koje je prošle godine, u 10 gradova u Srbiji, sproveo Autonomni ženski centar u okviru kampanje “Mogu da neću. Ljubav nije nasilje”, čiji je cilj da nauči mlade devojke da prepoznaju nasilne obrasce u partnerskim odnosima i osnaži ih da ne pristaju na iste.

Problemi mladih u vezama koji uključuju i nasilje, često se smatraju banalnim, prolaznim i nevažnim, a zapravo mogu da budu jako bitni za kreiranje budućeg modela ponašanja u vezama.

Osim sistemskog i zakonskog dela rešavanja problema nasilja u društvu jedna od najbitnijih stavki od koje verovatno prvo treba poći je edukacija. Naučiti mlade da prepoznaju šta je zdrava veza, šta šamar, šta je kontrola, a šta ljubav trebalo bi da je misija svakog od nas, a ovaj film je mali deo te misije. Ohrabrite devojčice da kažu „ne“ i dečake da ne budu nasilni, jer ljubav nije nasilje!

#onokad kažem NE

Razgovarali smo sa tinejdžerkama od Beograda do Tutina o tome šta je ljubav, šta je briga, šta je ljubomora a šta je nasilje. Premijera – 12. decembar na TV PRVA!

Zveřejnil(a) VICE Srbija dne Pátek 23. listopadu 2018

Izvor: VICE 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.