Lična bezbednost žena u seoskim sredinama

#ONOKAD kažem NE!
18. децембра 2018.
O bezbednosti iz ženskog ugla
7. марта 2019.
Prikaži sve

U okviru projekta “Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou – Identifikovanje potreba marginalizovanih žena“, Zrenjaninski edukativni centar  je počeo sa realizacijom projektnih aktivnosti.

U sklopu šireg istraživanja održane su tri fokus grupe i to u Novoj Crnji 17.11.2018., zatim u Sečnju 18.11.2018. i u Lazarevu 18.12.2018. godine. U fokus grupi u Lazarevu učestvovalo je 13 žena, gde se u prijatnoj atmosferi sa ženama razgovaralo o bezbednosnim pitanjima iz njihove perspektive s ciljem da se definišu ključni bezbednosni problemi sa kojima se susreću na lokalnom nivou, a koji narušavaju doživljaj lične sigurnosti žena.

Pitanje bezbednosti prema njihovom mišljenju  podrazumeva bezbednost u kući – porodici, na ulici kao i na poslu.  Navode da je najvažnije da se osoba oseća sigurno i bezbedno, da ne trpi, jer je žena ta koja je vaspitana da ćuti i to najpre kao dete, zatim kao devojčica, kasnije i kao devojka i na kraju kao žena. Učesnice smatraju da je to transgeneracijski, to je model  ponašanja kako žena treba da se odnosi u društvu. Zbog toga je neophodno razgovarati kako bi se takva  svest menjala. Takođe, navode da žene najčešće ne prijavljuju nasilje koje trpe zbog straha i sramote.

Učesnice fokus grupe se slažu da je za žene važno da rade i zarađuju zbog finansijske sigurnosti i kako ne bi zavisile od svojih muževa. Smatraju da su pored sramote i straha, finansije jedan od važnijih razloga za ostajanje u nasilnom odnosu.

Sa ukupno 37 žena je razgovarano o bezbednosnim pitanjima iz njihove perspektive s ciljem da se definišu ključni bezbednosni problemi sa kojima se susreću na lokalnom nivou koji narušavaju doživljaj lične sigurnosti žena.

Zrenjainski edukativni centar

Fokus grupa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.