Mladi ne prepoznaju nasilje u partnerskim vezama

Poražavajuće: Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena zaslužuje batine
4. јуна 2018.
Seksualno nasilje
9. јула 2018.
Prikaži sve

Mladi ne prepoznaju nasilje u partnerskim vezama

Nasilje u partnerskim odnosima među mladima najčešće ima vrlo slične karakteristike kao i nasilje koje se dešava među odraslim osobama koje su u partnerskoj vezi.

Nasilje je je instrument kojim se osigurava moć i kontrola. Devojka se putem različitih taktika dovodi u podređenu poziciju tako da su joj mnoge mogućnosti uskraćene. Ograničena joj je sloboda odlučivanja, kretanja, druženja, mišljenja, svoja ponašanja prilagođava onome što partner od nje zahteva.. Često se takvi zahtevi od strane nasilnika tumače kao izraz ljubavi, pažnje, brige za partnerku, da on zna šta je najbolje za nju… To su zapravo oblici emocionalne manipulacije, odnosno psihičkog nasilja, a ne ljubavi. Ukoliko nema direktnog fizičkog nasilja, dešava se da ostali oblici nasilja ostaju neprepoznati, osoba se ne obraća za pomoć.

Signal da nešto nije u redu u odnosu, da u njemu osoba nije sigurna, je često prisustvo osećanja zabrinutosti, krivice, straha od partnera, njegovih reakcija, pojava različitih izbegavajućih ponašanja, smanjeno samopouzdanje…

Važno je prepoznati prve znake nepoštovanja i nasilničkog ponašanja, oni neće sami od sebe prestati već se samo mogu pogoršati. Sledeća ponašanja nisu ok i signal su za preispitivanje namera partnera i kvaliteta partnerskog odnosa:

  • Proveravanje mobilnog telefona, društvenih mreža, zahtevanje da zna šifre sa društvenih mreža,
  • Zabrana bilo kakvog kontakta, druženja sa osobama muškog pola
  • Ograničavanje viđanja sa drugaricama
  • Česti izrazi preterane ljubomore
  • U svakom trenutku zahteva da zna gde je partnerka i šta radi
  • Određivanje šta će devojka da obuče, zabrana šminkanja, ulepšavanja…
  • Prekomerno kritikovanje, optuživanje
  • Pretnje, ucene, zastrašivanje

Ukoliko prepoznajete ovakve oblike ponašanja kod svog partnera i želite da proverite u kom smeru se razvija vaša veza posetite sajt www.mogudanecu.rs i uradite test o kvalitetu vašeg partnerskog odnosa.

Možete nas kontaktirati i putem sms-a na broj 0665581350, od 10 do 16h, odgovor ćete dobiti u roku od 24h.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.