Poražavajuće: Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena zaslužuje batine

Održan seminar „Unapređenje procedura u Centrima za žrtve seksualnog nasilja prilikom postupanja sa ženama sa invaliditetom
28. маја 2018.
Mladi ne prepoznaju nasilje u partnerskim vezama
10. јуна 2018.
Prikaži sve

Poražavajuće: Petina muškaraca u Srbiji smatra da žena zaslužuje batine

Omladinska organzacija Centar E8, koja se bavi edukacijom mladih na teme zdravi stilovi života, rodna ravnopravnost, prevencija nasilja i značaj aktiviranja u društvu, danas je u Novom Sadu predstavila rezultate svog istraživanja o stavovima muškaraca i žena o partnerskim odnosima i rodno- zasnovanom nasilju. Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina.
Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da:

  • petina muškaraca u Srbiji, ili 18,8 odsto njih, smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se preko desetine slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu;
  • čak 40,1 odsto muškaraca misli da je najvažnija uloga žene – da brine o kući i kuva;
  • jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare.

Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.