Podrška ekonomskim inicijativama žena

Održan trodnevni trening za seoska udruženja žena u Kovačici
5. децембра 2019.
Da li je kod kuće uvek bezbedno?
27. маја 2020.
Prikaži sve

Tokom protekle sedmice održani su sastanci sa predstavnicima lokalnih vlasti u Zrenjaninu i Kikindi. U sredu, 5. februara u zrenjaninskoj Gradskoj kući održan je radni sastanak na temu ekonomskog osnaživanja seoskih žena, na kome su predstavljene inicijative i ideje udruženja žena iz Lazareva i Belog Blata, koje učestvuju u realizaciji važnog projekta. Dva dana kasnije, u petak, 7. februara, predstavnice udruženja žena sastale su se u Kikindi sa predstavnicima lokalnih vlasti.  

Zrenjaninski edukativni centar ostvaruje ciljeve ovog projekta u saradnji sa Centrom za podršku ženama iz Kikinde uz podršku UN Women. U projektu učestvuje pet udruženja iz Boke, Belog Blata, Lazareva, Iđoša i Mokrina.

Prva faza projekta podrazumevala je obuku o tome kako započeti sopstveni posao i kako ga učiniti održivim. Žene su tokom obuke razvile svoje biznis ideje koje podrazumevaju bavljenje tradicionalnim zanatima, izrada hrane po tradicionalnim receptima uz korišćenje namirnica organskog porekla koje same proizvode, što se smatra održivim u seoskim sredinama. Cilj  sastanka sa predstavnicima lokalne samouprave jeste predstavljanje tih biznisa kako bi se stvorilo okruženje koje će pomoći da se ideje održe i razviju i da se kasnije i druga seoska udruženja uključe.

Cilj jeste da ovih pet udruženja kreiraju zajednički brend koji će biti garant kvaliteta, što podrazumeva da sve ono što se proizvede zadovoljava određene standarde, ima određeni kvalitet i da je poreklom iz Vojvodine. Razvoj zajedničkog brenda olakšaće im nastup i plasman proizvoda na tržištu. Žene će kroz ovaj projekat dobiti i određenu finansijsku podršku za započinjanje svojih biznisa. Kako bi se obezbedila održivost njihovih ekonomskih inicijativa, neophodno je izgraditi partnerstva u lokalnim sredinama i obezbediti podršku lokalnih vlasti.

Projekat traje godinu dana, a njegovo ostvarivanje započeto je u avgustu prošle godine. Naredni korak u realizaciji je nabavka neophodnog materijala i opreme, kako bi žene krenule sa proizvodnjom. Osnaživanje žena na selu veoma je važan korak u održivom razvoju seoskih sredina i unapređenju kvaliteta života u seoskim sredinama. Koliko god ove inicijative izgledale male one su prvi korak u promeni koju nose.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.