Lična bezbednost žena u seoskim sredinama
22. јануара 2019.
Ekonomsko osnaživanje seoskih žena
1. октобра 2019.
Prikaži sve

O bezbednosti iz ženskog ugla

U sredu, 6. marta 2019, u u organizaciji Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC), održana je radionica „Integrisanje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou“. U radionici su učestvovali članovi i članice Saveta za odbranu i bezbednost i Saveta za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina, predstavnice Ženske odborničke mreže, aktivistkinje ženskih udruženja i članice Saveta mesnih zajednica.

U uvodnom delu radionice predstavljeni su rezultati istraživanja o tome kako žene iz ruralnih sredina u Srednjem Banatu doživljaju ličnu bezbednost, sprovedenog u periodu oktobar – decembar 2018. Ispitanice su kao rizike prepoznale nedovoljno bezbedno okruženje – ulično osvetljenje (neosvetljeni su čitavi delovi seoskih naselja), bezbednost u saobraćaju (kroz sela idu magistralni putevi, vozači ne poštuju ograničenje brzine, a deca i žene često idu biciklom), kao i problem pasa lutalica. Takođe, kao značajan problem je prepoznato i porodično nasilje. Ispitanice ističu da su i dalje ukorenjene rodne predrasude o ulozi žene u porodici, da se i dalje smatra da žena treba da trpi da bi sačuvala brak. Predsrasude utiču i na to da se porodično nasilje u najvećem broju slučajeva ne prijavljuje, i dalje su prisutne predrasude da je sramota tako postupiti, dok najbliža okolina to ne čini jer ne želi da se meša u tuđe stvari.

Predavačice, Danica Todorov i Biljana Stepanov, su govorile o rodnoj perspektivi lokalne bezbednosti i istakle da je rodno zasnovano nasilje rizik po bezednost čitavog društva. Biljana Stepanov, direktorka Centra za podršku ženama Kikinda,  govorila je o primeni Nacionalnog akcionog plana 2 (NAP 2) za primenu rezolucije UN-a 1325 na lokalnom nivou. Danica Todorov, nezavisn stručnjakinja u oblasti rodne ravnopravnosti,  govorila je o nadležnostima lokalnih saveta za bezbednost i za rodnu ravnopravnost i istakla mogućnosti za saradnju polja ova dva tela u oblastima koje se prioritetna za bezbednost žena. 

Radionica je organizovana kao aktivnost u okviru šireg projekta „Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou – prepoznavanje potreba marginalizovanih grupa žena“. Projekat je podržan od Misije OEBS-a u Srbiji i Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju u okviru programa „Konsolidacija procesa demokratizacije u bezbednosnom sektoru”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.