Tribina – 18 meseci rada pilot centra za žene žrtve seksualnog nasilja

ODRŽANA PRVA RADIONICA SA UDRUŽENJIMA ŽENA U NOVOJ CRNJI
20. марта 2017.
Održano predavanje o seksualnom nasilju
28. маја 2018.
Prikaži sve

Tribina – 18 meseci rada pilot centra za žene žrtve seksualnog nasilja

U Gradskoj kući u Zrenjaninu 18.04.2018. godine održana je tribina sa ciljem da se rad i usluge koje pruža Centar za žrtve seksualnog nasilja (CŽSN) u Zrenjaninu približi profesionalcima i široj javnosti.

Prvi pilot centri za žene žrtve seksualnog nasilja osnovani su  u septembru 2016. u OB „dr Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KC Vojvodina. Godinu dana kasnije po ovom meodelu osnovano je još pet centara u Vojvodini – Subotica, Sombor, Kikinda, Vršac i Sremska Mitrovica.  Osnivanje centara deo je šireg projeta „ZAUSTAVI – ZAŠTITI – POMOZI“ koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo u saradnji sa Centrom za podršku ženama. (detaljnije o projektu pročitajte ovde)

Na tribini su govorile: Dr Ivana Tešić, direktorka Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ Zrenjanin; Dr Milica Poučki, rukovoditeljka Radne grupe za implementaciju modela CŽSN; Radoslava Aralica, koordinatorka ZEC-a i Jovana Popovac, psihološkinja u savetovalištu za žene ZEC-a.

Centar za žrtve seksualnog nasilja u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“, pruža svoje usluge 24 časa, besplatno, svim ženskim osobama starosti od 15 godina koje su doživele iskustvo seksualnog nasilja. Centar je usmeren na potrebe žrtava, tako da one na jednom mestu dobijaju zdravstvenu pomoć, pravnu i psiho-socijalnu podršku.

Pored medicinskog zbrinjavanja, za žene sa iskustvom seksualnog nasilja, psiho-socijalna podrška je od ključne važnosti za dalji tok njihovog oporavka. Psiho-socijalna podrška pružena neposredno nakon preživljenog seksualnog nasilja doprinosi efikasnijem prevladavanju traumatskog iskustva i prevenira razvoj ozbiljnijih simptoma i dugotrajnijih teškoća u svakodnevnom funkcionisanju.

Uloga specijalizovanih ženskih NVO u ovom projektu je da pružaju usluge psiho-socijalne i pravne podrške i pružaju podršku koordinaciji rada sa žrtvama seksualnog nasilja. Savetnice iz  Zrenjaninskog edukativnog  centra su obučene i imaju veliko iskustvo u radu sa ženama sa iskustvom partnerskog i porodičnog nasilja. Savetnice su uz ženu sve vreme od trenutka javljanja u CŽSN, tokom, pregleda, davanja izjava, pružaju joj neophodnu podršku na stručan, podržavajući i empatičan način.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.