23.NOVEMBRA ODRŽANA TRIBINA O TRGOVINI LJUDIMA

RAZGOVOR SA MLADIMA O RODNO ZASNOVANOM NASILJU PREMA ŽENAMA
10. новембра 2016.
ODRŽANE RADIONICE O MEDIJSKOM IZVEŠTAVANJU O NASILJU U PORODICI
24. новембра 2016.
Prikaži sve

23.NOVEMBRA ODRŽANA TRIBINA O TRGOVINI LJUDIMA

Kao i prethodnih godina, ove godine u novembru je u Domu učenika u Zrenjaninu organizovana tribina o trgovini ljudima. Trgovina ljudima je jedna od najrasprostranjenijih kriminalnih radnji, a procenjuje se da danas preko 35 miliona ljudi u svetu živi u nekom obliku „modernog ropstva“.

picture1Radoslava Aralica govorila je o samom pojmu trgovine ljudima, ciljevima trgovine ljudima i tome ko su najčešće žrtve, od njihovog pola do godina starosti. Mladima je ukazano na činjenicu da je trgovina ljudima globalni problem i da postoje brojne predrasude o ovom fenomenu. Jedna od najčešćih je da se to dešava nekom drugom i negde drugde, a u stvari u mrežu trgovaca može da upadne svako.

Mladi su naročito u rizuku, 50% žrtava trgovine je mlađe od 16 godina, a prevencija se i dalje preporučuje kao jedna od najefikasnijih mera zaštite. Predavačice su predstavile i najčešće načine vrbovanja žrtava preko lažnih oglasa za posao u inostranstvu ili modnih agencija. Na kraju su istaknute mere predostrožnosti koje mladi prilikom odlaska na rad u inostranstvo i sami mogu preduzeti. Prvo i najvažnije je da sami provere sve informacije, da se obavezno sa nekim posavetuju, da uvek nekoga informišu o detaljima i da nikada nikome ne daju svoje putne isprave, jer sami sebe najbolje mogu zaštiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.