Doživljaj lične bezbednosti žena u seoskim sredinama

Sprečavanje nasilja u porodici – hitne mere zaštite
27. јула 2018.
Svaka treća devojka u Srbiji doživljava seksualno uznemiravanje
20. октобра 2018.
Prikaži sve

Doživljaj lične bezbednosti žena u seoskim sredinama

Septembra 2018. počela je  realizacija projekta „Uvođenje rodne perspektive u sektor bezbednosti na lokalnom nivou – Identifikovanje potreba marginalizovanih žena“, uz podršku Misije OEBS-a  u Srbiji i Švedske razvojne agencije. Projektne aktivnosti realizovuju se u  tri opštine Srednjeg Banata – Zrenjanin, Nova Crnja i Sečanj.

U toku prve faze projekta biće sprovedeno istraživanje o doživljaju lične bezbednosti žena u opštinama gde se projekat realizuje. Žene, muškarci, devojčice i dečaci imaju različita bezbednosna iskustva i prioritete. Pristup pojedinca socijalnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti i pravdi ne zavise samo od pola, u okviru grupe žena imamo i višestruko diskriminisane  i posebno ranjive grupe žena – žene sa invalidietom, Romkinje, samohrane majke, starije žene, psihički izmenjene žene, žene iz seoskih sredina.

Procena nivoa bezbednosti u jednoj lokalnoj zajednici treba da pođe od koncepta ljudke bezbednosti i kao važan kriterijum postavi doživljaj građana o ličnoj bezbednosti.  NAP 2 za primenu rezolucije 1325 „Žene, mir, bezbednost“ (2017-2020) kao jedan od pokazatelja svog uticaja postavlja stavove žena o ličnoj bezbednosti u društvu. U Akcionom planu za sprovođenje Strategije za rodnu ravnopravnost 2016–2018 uvrštena mera koja se odnosi na ovu Rezoluciju.

Uvođenje rodne dimenzije veoma je važno u sprovođenju reforme sektora bezbednosti. Na lokalnom nivou država preko svojih institucija (policija, sud, tužilaštvo, centar za socijalni rad, domovi zdravlja…) obezbeđuje sigurnost građanima. Ljudska bezbednost u najširem smislu obuhvata: ekonomsku bezbednost, zdravstvenu bezbednost, bezbednost životne sredine, ličnu bezbednost i političku bezbednost.

 

Svake godine u Srbiji veliki broj žena smrtno strada u slučajevima porodičnog nasilja. Nasilje u porodici nad ženama je društveni problem i predstavlja bezbednosni rizik.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.