Kako prepoznati partnersko nasilje?
6. априла 2014.
Aktivne žene – aktivne građanke
31. маја 2014.
Prikaži sve

Okrugli sto 11.04.2014.

Okrugli sto, Hotel "Vojvodina", Zrenjanin 11.04.2014.

Okrugli sto, Hotel „Vojvodina“, Zrenjanin 11.04.2014.

U okviru kamapanje „Jednaka dostupnost zdravstvene zaštite za žene sa invaliditetom u Zrenjaninu“, koju podržava Trag Fondacija, održan je okrugli sto u Hotelu Vojvodina. U radu okruglog stola učestvovale su žene iz lokalnih udruženja koja okupljaju osobe sa invaliditetom. Raspravljalo se o diskriminaciji osoba sa invaliditetom u našem društvu i o višestrukoj diskriminaciji žena sa invaliditetom. Kroz položaj žena sa invaliditetom prelamaju se svi problemi kojima su osobe sa invaliditetom izložene u široj zajednici, a one su u okviru svoje grupe dodatno diskriminisane zato što su žene.

Žene sa invaliditetom suočavaju se sa brojnim problemima u pokušaju da ostvare svoja prava kako u oblasti zdravstvene zaštite, tako i ekonomska i socijalna prava. Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da preko 6000 žena u Zrenjaninu ima neki oblik invaliditeta, što znači svaka 10 naša sugrađanka, a probleme sa hodom svaka 15, pitanje je gde su sve te žene? Koliko često ih srećemo na ulici, u gradskom prevozu, u pošti, banci, apoteci, u šetnji kroz centar grada… Nažalost, jako malo! One su najčešće izolovane u svojim kućama, zavisne od pomoći drugih, a ono što im treba omogućiti je da budu samostalne. Jedno društvo pokazuje koliko je spremno da napreduje upravo kroz brigu o najugroženijima i kroz uključivanje marginalizovanih grupa.

Pozitivne promene se ipak dešavaju! Gradska vlast će podržati inicijativu ženske odborničke mreže za prikupljanje sredstava za kupovinu hidrauličnog ginekološkog stola. Namera je i da se što pre reši problem pristupačnosti Dispanzera za žene za žene koje imaju teškoće u kretanju izgradnjom rampe i prilagođavanjem jedne od ambulanti kako bi žene koje koriste invalidska kolica mogle da je koriste. Time će u našem gradu jedan važan lokalni problem biti rešen, a zdravstvena zaštita žena sa invaliditetom unapređena.

Comments are closed.